Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Štěňátka jsou odchovávána v bytě. Samozřejmostí je jejich plnohodnotá a zdravá strava, dostatek pohybu i podnětů pro všestranný rozvoj jejich psí dušičky, nechybí spousta mazlení a kontaktu s lidmi a samozřejmě vždy čistý pelíšek a bezpečné prostředí pro první krůčky. Štěnátka se učí dělat potřebu na plínky a pokud budete mít dostatek trpělivosti, určitě svého mazlíčka naučíte chodit na "kočičí záchod", jako to umí Kamilka i Mája.

ObrazekŠtěňátka se budou rozcházet do svých nových domovů řádně odčervená a očkovaná. Odběr štěňátek bude ale především podmíněn jejich dobrou zdravotní kondicí a dostatečnou vyspělostí (cca 9 týdnů stará). Kupní smlouva a startovací balíček pro pejsky i páníčky je samozřejmostí. Odchodem z rodné chovatelské stanice však náš zájem neskončí. I nadále bychom s Vámi rádi zůstali v kontaktu. Uvítáme, pokud se nám pochlubíte fotografiemi, úspěchy a informacemi o našich odchovancích, které budeme moci zveřejnit na internetových stránkách.

adsc_0022.jpgNové páníčky budeme vybírat velmi pečlivě. Budeme se snažit, aby se naše štěňátka dostala jen do dobrých rukou a uděláme, co je v našich silách, abychom se vyvarovali zlých a nezodpovědných páníčků, "množitelů", či překupníků. Čivavička není plemeno, které by bylo vhodné úplně pro všechny, a proto nás bude zajímat, kde a s kým bude štěňátko bydlet, jaké aktivity s ním zamýšlíte dělat, zda chcete jen mazlíka pro radost, nebo máte výstavní, sportovní  či chovatelské ambice? Zda dáte přednost raději pejskovi nebo fence a zda máte již zkušenosti s chovem? Jestli už máte doma nějakého pejska nebo jiné zvířátko? A především, zda budete mít dostatek času na nového člena rodiny?

ObrazekMnoho eventuelních páníčků nám říká, že nepotřebuje "papírového" pejska, protože nechce chodit na výstavy. Chodit na výstavy však není povinnost, ale pouze možnost. I pejsek, ke kterému dostanete průkaz původu, může být rodinným mazlíkem bez jakýchkoliv dalších ambicí a pro nás je mnohem důležitější jeho zdraví a štěstí, než nějaké výstavní tituly. Průkaz původu Vám však dává záruku, že Vám z Vašeho štěňátka skutečně vyroste čivava, a pokud si pobrouzdáte v databázi čivav na www.rosinala.cz, tak si můžete prohlédnout i jeho předky a dozvědět se tak mnoho zajímavých informací o původu a předpokládaných vlastnostech toho Vašeho štěňátka.

ObrazekBudete-li mít zájem o štěňátko z naší chovatelské stanice, budeme jen rádi, když se na něj přijedete předběžně osobně podívat. Samozřejmě Vám povíme vše o jeho předpokládaných vlastnostech - povahových i fyzických. Jste-li z daleka, bez obav telefonujte nebo majlujte.

Pokud tedy budete mít o štěňátko z naší chovatelské stanice zájem, nezapomeňte nám sdělit co nejvíce informací o sobě, Vaší rodině a o "psích" plánech. Budete-li mít jakékoliv otázky, určitě se na nás obraťte. Poradíme nebo radu zprostředkujeme.

O koupi čivavy (a vlastně i každého jiného psa) uvažujte jen tehdy, pokud odpovíte kladně na všechny níže uvedené otázky:

  • Čivavičky jsou dlouhověcí pejsci, kteří se dožívají 15ti a více let. Budete schopni se o svého pejska po celý život starat (ve zdraví i nemoci, v mládí i stáří)?
  • Zajistíte své čivavičce minimálně čtyřikrát denně venčení bez ohledu na počasí a budete ochotni ji doprovázet? I pokud se Váš pejsek naučí chodit na kočičí záchod, bez alespoň jedné dlouhé procházky bude moc nešťastný! Budete ochotni k věnovat minimálně hodinu denně hře? Každý pes potřebuje důslednou výchovu a výcvik a aby se nenudil, je třeba si Obrazeks ním často hrát. Najdete si na to čas?
  • Je ve Vašem okolí dostatek travnatých ploch a volného prostoru, kde se bude moci čivava na volno vyběhat a vyřádit? A pokud doma nemáte již čivaví stádečko, máte možnost pravidelně navštěvovat kynologický klub či přátele, kde bude mít možnost setkat se i s jinými pejsky? Každý pes potřebuje častý kontakt s jinými psy, pořádné proběhnutí a možnost prozkoumávat okolí čichem. Můtete mu to všechno dopřát? I čivava je pes!
  • I malá čivavička Vás bude něco stát. Nebudou to jen náklady na krmení  a pamlsky (a že si zaslouží jen to nejlepší a nejkvalitnější), ale i na stálou ochranu před vnitřními a vnějšími cizopasníky, očkování a další veterinární péči. Budete potřebovat kartáče na údržbu srsti, pelíšek, přenosku, zimní oblečky, misky, obojek s vodítkem a další výcvikové pomůcky. Mám zkušenost, že to bude stát cca 500,-- - 1000,-- měsíčně (pokud vynechám startovné na závodech a účastné na výstavách). Unese to Váš rodinný rozpočet?
  • Čivavy (ještě více jak jiná plemena) velmi špatně snáší samotu. Jste schopni přizpůsobit svůj denní režim tak, aby Váš pejsek nezůstával dlouho (více než šest hodin) sám?
  • Máte někoho zodpovědného, kdo se Vašeho pejska ujme v době Vaší dovolené, služební cesty nebo nemoci? Souhlasí s koupí pejska celá rodina? Jsou Vaše děti už dost vyspělé, aby křehkému pejskovi neublížily (třeba i nechtěně)?

Na závěr bych chtěla poděkovat paní Janě Mládkové z chovatelské stanice Jolly Pixie (www.jollypixie.cz), která je pro mne vzorem, jak příkladně a zodpovědně vést chovatelskou stanici. Vždy na mne měla čas, když jsem potřebovala poradit a její radost z našich úspěchů je pro mne tou největší odměnou.