Jdi na obsah Jdi na menu
 


Závodní sezónu už jsme sice uzavřeli závodem malých plemen v České Skalici , ale to dscn0653.jpgrozhodně neznamená, že bychom si od této chvíle váleli šunky. Já myslím, že je to spíše naopak, protože od podzimu do jara máme v plánu se zejména vzdělávat, učit a trénovat, trénovat a trénovat  a ... pochopitelně ... válet se slastně ve vyhřátých pelíšcích a řádně relaxovat .

A jelikož ráda objevuji nové věci, pozvala jsem k nám do Dvora Králové n. L. Katku Lerlovou, aby nás seznámila se skokovou gymnastikou, o které jsem poslední dobou hodně slýchala. Musím říci, že jsem jen matně dscn0643.jpgtušila, co od tohoto semináře čekat, ale naprosto mne to uchvátilo a mile překvapilo. Až doposud to agilití skákání totiž v našem případě bylo stále jen o hecungu - výš a rychleji. Skoková gymnastika byla ale především o samostatné práci psa a výška překážek byla nízká, aby se pejsek mohl plně soustředit na co, co dělá a my ho nerozptylovali. A světe div se, makala i Kamilka. Pravda, první cvičení bylo v podání Kamilíška úplně bombové a potom už její nadšení opadalo, takže jsem na to poslední musela vytasit záložího živočicha Máju, ale měla z toho dobrý pocit.

A co jsme cvičili? Vyzkoušeli jsme si pět základních cvičení:

  1. Při prvním cvičení jsme si trénovali především správné odrazy ke skoku a soustředění se na hlavní skok, který se postupně zvyšoval a snižoval. Šlo nám o to, aby pejsek skákal krásně plavně a do oblouku.
  2. Při druhém cvičení šlo o trénink rytmu při skákání. Bylo strašně zajímavé pozorovat, jak někteří pejskové skákali ze začátku trhaně a postupně z toho byla na pohled krásná plavná "jízda".
  3. Třetí cvičení bylo zaměřeno na skoky do zatáčky. To by člověk neřekl, kolik pejsků do zatáčky začíná špatnou nožičkou a potom se diví, že jim to nějak nevyjde.
  4. Ve čtvrtém cvičení šlo o prodlužování a zkracování kroku psa - tzn. aby si pejsek byl schopný podle vzdálenosti poslední skokové překážky správně vyměřit (natáhnout či zkrátit) mezikrok.
  5. A poslední páté cvičení se zaměřilo na schopnost psa soustředit se na skok i v relativně stísněném prostoru.

Kromě toho bylo pro nás velice přínosné, že nešlo jen o skákání jako takové. Hooodně se během cvičení trénovala samostatná práce psa i různé vedení. Psovodi totiž vysílali pejska z prava i z leva a nebo jen z prava i z leva přivolávali. A to vše bez jakéhokoliv hecování a pohybu dscn0671.jpgči běhání psovoda - konečně agilití cvičení, při kterém se neběhá .

Bylo to natolik inspirativní, že jsem nadrápala 11 stránek poznámek a s účastníky jsme se shodli na tom, že jen co si tohle natrénujeme, tak by to chtělo seminář skokové gymnastiky pro pokročilé , protože nás Katka nahecovala, že to ještě ani náhodou není všechno...

A pokud právě slintáte a toužíte si taky trochu rozšířit obzory, tak neházejte flintu do žita. Hodlám k nám totiž Katku pozvat na jaře! Mňo a já si pořídím ještě dvě skočky a půjdem dělat šarádu obyvatelům našich bytovek .

Za přiložené foto a video děkujeme Romče Šormové!!