Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynologický workshop 11.2.2012

13. 2. 2012

Moje hlava je taková úschovna nápadů. Mám jich tam obvykle zasuto hned několik, a mnohé 006.jpgčekají i několik let, než nastane jejich chvíle. A loni v zimě přišla řada přávě na workshop na téma "Hry se psy a ruční práce v kynologii" , který byl oficiálně odhalen na www.minimaxipes.cz , jako první letošní akce pod mou taktovkou.

Jak se tak účastním různých psích akcí (závodů, tréninků, seminářů, táborů...) zjišťuji, že ač je to výborná příležitost k setkání s bezvadnými lidmi zapálenými pro stejný koníček, není tam mnoho času na podrobné předání si zkušeností a nápadů a člověk se dozvídá bezvadné věci jaksi útržkovitě a náhodně. A přitom jsme vesměs „baby šikovné“  Vyrábíme si pro své psy hračky, zdobíme oblečení, kutíme šperky, vaříme, pečeme, hrajeme si, vylepšujeme výcvikové metódy... A co chvíli pátráme po nějaké té inspiraci, pídíme se po nápadech druhých, nebo pracně systémem pokus omyl objevujeme Ameriku. Zkrátka a dobře, nějak nikdy není ta pravá příležitost na výměnu zkušeností a nápadů.

Ačkoliv byla realizace takové akce pro mne z pořadatelského hlediska krokem do neznáma, jsem nesmírně ráda, že jsem ten krok udělala. Předčilo to totiž moje očekávání! Ač se nás 067.jpgnesešlo mnoho, tak nápadů a zkušeností bylo nepřeberně. Zejména blok týkající se vaření a pečení pro psy byl neuvěřitelně podnětný a myslím, že se nám dokonce podařilo v našem středu najít člověka, pro něhož je výživa psů koníčkem a který nám srozumitelně a nezaujatě vysvětlil, jak je to s těmi granulemi . Vtipné na vaření a pečení pro psy však je, že jde vesměs o činnost pokoutní, kterou kynoložky realizují především v době, 017.jpgkdy není přítomna jejich drahá polovička. Nejen, že by to tato polovička jen stěží pochopila, až by si namáčela do hořčice párek, ale také se to velmi často neobejde bez hutného aroma .

Během výměny nápadů na hry se psy, byly ony dobrůtky použity v praxi . Potom následoval oběd v Hospůdce u Dvou borovic, který nemohu rozhodně nezmínit, protože jsme se od stolů odslova odvalili... A r091.jpgozhodně nesmím zapomenout poděkovat za vstřícnost pana starosty, který nám umožnil uchýlit se v arktických mrazech do řádně vytopené obřadní místnosti na obecním úřadu, protože třídu v bývalé ZŠ bychom vytopili jen stěží (ani vodou, která zamrzla, ani teplým vzduchem, který by chladl rychleji, než by se ohříval).

Po obědě jsme si dokončili hry se psy a přišlo na řadu kutění. Předvedeny byly nápady na šití pelíšků a podložek pro psy, ruční výroba vodítek (což se bude hodit zejména majitelům psů, kteří je 119.jpgpřekusují, jak na běžícím pásu) a nemohly chybět ani psí hračky zvané spermoňci.

Opravdu to byl príma den a já doufám, že jsem vás inspirovala a zkusíte si i u vás něco podobného uspořádat. Ten umí to a ten zas tohle a dohromady uděláme moc! Já osobně jsem třeba neděli strávila sušením psího masa a pečení keksíků .

Za fotodokumentaci patří velký dík Míše Václavů!